HTML

Geekgasm

Egy szerény kis blog, ahova leírom minden, filmekkel kapcsolatos élményemet, legyen az mozi, TV, DVD, Bergman vagy Uwe Boll, kicsi vagy nagy, amit nézek, arról írok, mert mindenem a film, és szeretnék ennek hangot adni, bár hangja ennek éppen nincs, de azért ugye értitek? :) Lehet vitázni, lehet egyetérteni, lehet fújolni, a lényeg hogy a közös érdeklődési kör a FILM legyen. Mert filmek nélkül ugyan hol lennénk? Írjatok ha akartok (ide, erre a címre, ni: konya.s@freemail.hu) Ó, és...Csak így mellékesen! Látogassátok ám egy kedves leány blogját is, aki történetesen egyik legkedvesebb barátnőm! http://parasztpoetry.blog.hu/

Friss topikok

Linkblog

Kritika: 30 DAYS OF NIGHT (2007)

Konya Sándor 2009.06.25. 06:14

Na, a helyzet hogy manapság a vámpír-téma annyira de anyira elcsépelt, hogy valóban nem könnyű új vért vinni a zsánerbe, felfrissíteni egy kicsit. Nincs könnyű dolga annak aki ebbe a fába vágja a fejszéjét, de hát akinek van tehetsége, az azért nyilván több eséllyel indul mint többi rendezőtársa. Továbbá érdekes megfigyelni hogy Lugosi Béla megjelenése óta a műfaj miken ment keresztül. Talán a legnagyobb különbség az lett, illetve változás, hogy a vámpírfilmek mostanság a videótéka leghátsó polcaira lettek száműzve (hozzátenném: jogosan!), már nem is B, hanem leginkább Z-kategóriás filmeket készítenek, ami nem feltétlen tesz jót a zsánernek, akármennyire szeretem a másodrangú filmeket. Ez a film ebben is újít, ugyanis végre újra retteghetünk a vámpíroktól, vagy legalábbis elég fenyegetően ábrázolták itt őket, le a kalappal a készítők előtt.

 

A történet is egyedinek nevezhető, már ami a helyszín kiválasztását illeti. Az Északi sarkon vagyunk, amit ugyanis megszállnak a vámpírok (a megszállnak tudom, nem olyan jó szó). Elkezdik irtani a népet, a vér folyik, látványos és tényleg izgalmas, nyomasztó percek ezek, ez vitathatatlan. Aztán a szokásos téma, van pár túlélő, akik bent ragadnak egy házban, és igyekeznek kivárni míg letelik az a bizonyos 30 éjszaka, amikor is aztán a nap felkel és szétégeti azokat a rohadtakat.

Szó ami szó, ez a helyszín sokat dob a filmen, szerintem szépen kihasználták a lehetőségeket, az operatőri munka is kifejezetten szép, valahogy öröm volt nézni, néha olyan szép képeket varázsoltak a szemünk elé. A színészek is szép teljesítményt nyújtottak, senki nem játszotta túl a szerepét, Josh Hartnett fura választás lehet, de megállja a helyét, ahogy mindenki. És a legszebb az egészben hogy a műfajt újra komolyan lehet venni, nem csinálnak egy ócska B-mozit az alapanyagból, hanem egy komoly, izgalmas horrorfilmet tettek le az asztalra, amit a műfaj kedvelői (ahogyan jó magam is) értékelni fognak.

 

Címkék: kritika horror 2007 vámpír josh hartnett david slade

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://mindenamifilm.blog.hu/api/trackback/id/tr541206978

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása