HTML

Geekgasm

Egy szerény kis blog, ahova leírom minden, filmekkel kapcsolatos élményemet, legyen az mozi, TV, DVD, Bergman vagy Uwe Boll, kicsi vagy nagy, amit nézek, arról írok, mert mindenem a film, és szeretnék ennek hangot adni, bár hangja ennek éppen nincs, de azért ugye értitek? :) Lehet vitázni, lehet egyetérteni, lehet fújolni, a lényeg hogy a közös érdeklődési kör a FILM legyen. Mert filmek nélkül ugyan hol lennénk? Írjatok ha akartok (ide, erre a címre, ni: konya.s@freemail.hu) Ó, és...Csak így mellékesen! Látogassátok ám egy kedves leány blogját is, aki történetesen egyik legkedvesebb barátnőm! http://parasztpoetry.blog.hu/

Friss topikok

Linkblog

Kritika: DON'T OPEN THE WINDOW (1974)

Konya Sándor 2009.07.09. 06:15

Nehéz eredetit alkotni, ha zombikról van szó. Romero Holtak-tetralógiája óta az ember szinte már mindent tud az élőhalottakról, meg nem csak tőle, másoktól is, Fulci-tól, Umberto Lenzi-től és még sorolhatnám. Ámbár ha jobban körülnézünk, mindig akadhatunk egy-két rejtőzködő gyöngyszemre, amiről alig lehet valamit hallani. Ez a film, amiről most írok, pontosan ilyen. Alig ismerik, életemben nem hallottam erről azelőtt hogy láttam volna, de a kezeim közé került és megnéztem. Hogy milyen volt? Na ne szaladjunk előre, kezdjük az elején!

Ami a történetet illeti, adott egy brit "úriember", Georg, aki összeakad egy lánnyal, aki épp a testvréhez tart. A sors úgy hozza hogy együtt mennek, és együtt botlanak az élőhalottakba. Persze először senki nem hisz nekik, mindenki pszichopatának nézi őket, a helyi rendőrfőnök főleg, ő meg van bizonyosodva arról hogy a két fiatal csak a bolondjárt járatja velük. Szerepet kap még itt továbbá egy rovariírtó szerkezet.

Nem egy nagy sztori, de az ilyen filmeket nem is azért szeretjük mert eredeti és csavaros történetet kanyarítanak köréjük, hanem azért mert szeretjük a zom...Bocsánat, élőhalottakat (a "z" betűs szót nem mondjuk ki!). Ja, de az elején azt mondottam hogy egy gyöngyszemmel van dolgunk. Ez igaz is! Nem egy agyatlan, vicceskedő film ez, hanem elég komoly, atomszférikus, izgalmas horrortörténetet láthatunk, ami némileg egész valósághűnek is tűnik, ha azt nézzük, milyen megoldást találtak ki arra hogy a holtak mitől keltek életre. A gore effekteket nem vitték túlzásba, de azért van egy-két ínycsiklandozó darab, a szereplők jól teljesítenek, a zenére így nem emlékszek, de azt hiszem nem volt vele semmi baj. Ha hasonlíthatnám valamihez, azt hiszem Romerót venném alapul, hasonlóan komoly film, bár társadalomkritikát így elsőre nem fedeztem fel, de attól még leet hogy van benne, nem tudom. Ami miatt még tetszett ez az egész, az maga a hangulat. A '70-es évek hangulata, a frizurák, meg minden, azok mindig lenyűgöznek, esküszöm! A másik dolog amiért nagyon tetszett, az a befejezés, ami elég mellbevágó volt és irgalmat nem ismerő. Na persze a műfaj eddig sem éppen a happy end-ről volt híres, bár akad azokból is egy pár, de itt tényleg olyan gonosz, hogy az embert teljesen leblokkolja. Legalábbis szerintem.

Mit ragozzam még? Ez egy remek horror! Aki szereti Romero filmjeit, vagy csak úgy alapból imádja a zombifilmeket, az tegyen egy próbát, mert megéri! Bár nálunk nem lehet kanp, TV-ben sem adják, de aki valahol mégis ráakad véletlenül, annak jusson eszébe amit írtam!

Címkék: open kritika horror erőszak the vér gore dont 1974 zombie window

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://mindenamifilm.blog.hu/api/trackback/id/tr411235646

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása